Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10 gyönyörű hely, amiről azt sem tudtad, hogy létezik 1.
  2022-07-19 20:00:45, kedd
 
 




10 GYÖNYÖRŰ HELY, AMIRŐL AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK


10 gyönyörű hely, amiről azt sem tudtad, hogy létezik - Olyan tájakat és építményeket mutatunk, amik bár nem annyira híresek, mégis legalább annyira gyönyörűek, mint ismertebb társaik.

A világ telis-tele van szebbnél szebb felfedezésre váró hellyel a turistatömegek által kedvelt látványosságokon túl is. Tudtad például, hogy Francia Polinéziának van egy nyílt tengeri akváriuma? Vagy hogy Peruban létezik egy oázis köré épült falvacska? Olyan helyeket mutatunk, amikről talán még sosem hallottál, de ha meglátod őket, biztosan felkerülnek a bakancslistádra.



1

SALZBURG


Salzburgban nyugalmat sugárzó hegyvidék és kristálytiszta tavak várnak: 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha ide utazol.

Mozart szülővárosa, Salzburg nyáron is ideális úti célpont a turistáknak


Link








Ausztria Európa egyik legszebb vidéke, szerencsére nincs túl messze Magyarországtól, így a magyarok könnyebben eljuthatnak az ország bármely városába vonattal vagy autóval.

Mindegyik területnek megvan a sajátos bája, ezért érdemes a turistáknak nemcsak a fővárost, hanem más helyeket is felfedezniük. Az ország egyik leglenyűgözőbb vidéke egyértelműen Salzburg és környéke, a várost csodálatos hegyek ölelik körbe, az Alpok kapujának is becézik. A mesébe illő tájat én is felfedezhettem Salzburg tartomány turisztikai hivatalának, azaz a SalzburgerLand Tourismusnak jóvoltából.


Salzburg Ausztria ékszerdoboza

A Salzach-folyó partján elterülő város hosszú történelmi múltra tekinthet vissza, igazi művészeti és kulturális metropolisz, amelynek utcáit járva nosztalgikus hangulat árasztja el az ember lelkét. Több barokk épület található itt, például a salzburgi dómot Vincenzo Scamozzi és Santini Solari olasz építészek álmodták meg. Érdekesség, hogy Rómához hasonlóan egyházi államként működött, 1816 óta tartozik Ausztriához. 1997-ben óriási megtiszteltetés érte a város lakosságát, ugyanis a történelmi központja az UNESCO világörökségének része lett.

Fotó a városról, a kép jobb sarkában Hohensalzburg vára látható, amelynek építése 1077-ben vette kezdetét, majd a 17. században értek a munkálatok végéhez.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger





Itt található Hohensalzburg vára, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje. Az épület ma már a város jelképévé vált. Csodás a panoráma a várból, ráadásul egyszerű a feljutás.

Az ország legrégebbi siklóvasútja, a FestungsBahn mindössze 54 másodperc leforgása alatt viszi föl utasait az erődbe, amelynek van külön étterme is, így a kirándulás után a látogatók ott fogyaszthatják el az ebédjüket, vagy szimplán beülhetnek egy kávéra, esetleg egy korsó sörre. A városban már több mint hatszáz éve készítik a világ egyik legnépszerűbb alkoholos italát, az első sörfőzdék a 14. század végén nyíltak, a legrégebbi az 1492-ben alapított Stiegl-Brauerei.

Wolfgang Amadeus Mozart is itt látta meg a napvilágot 1756-ban, szülőotthona, amely a Getreidegasse utcában található, ma már múzeumként üzemel, a legendás zeneszerző lakóházát is meglátogathatják az érdeklődők, az épület a Makartplatzon áll.

A Mozartplatzon még egy szobrot is állítottak a fiatalon elhunyt virtuóz zseninek.





Tiszteletére rendszeresen szerveznek koncertsorozatokat és fesztiválokat, sőt még Mozart-tematikájú zenés vacsorák is vannak. Az eredeti recept alapján, kézzel készült Mozart golyó kizárólag Salzburgban vásárolható meg, a csokoládé Paul Fürst cukrász nevéhez fűződik. 1890-ben készítette el az elsőt, az édességével 1905-ben a párizsi nemzetközi vásáron aranyérmet nyert. Csak Fürst cukrászdáiban lehet hozzájutni a kézzel készített finomságokhoz, bár kissé borsos az ára, egy darab közel két euró, ettől függetlenül isteni finom, így egy alkalommal kivételt tehet az ember.

A hellbrunni kastély és környéke is meseszép, Markus Sittikus hercegérsek egy szórakozó- és pihenőhelynek álmodta meg ezt a helyet, amit végül 1612 és 1615 között építettek fel Santino Solari tervei alapján. Vízi játékokat is kialakítottak, amelyek páratlan szórakozást nyújthatnak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Különösen a nyári melegben frissítő élmény, fontos tudni, hogy a vízköpőkből távozó folyadék iható minőségű.

Ez nem meglepő, ugyanis Salzburg legendásan híres kiváló vízminőségéről. Akit érdekel a vízellátás régi és modern technikája, ő felkeresheti a WasserSpiegel hidrotechnikai múzeumot, amely a Mönchsberg hegyen található. A hegyre fel lehet jutni akár gyalog, 508 méter a legmagasabb pontja. Aki esetleg nem bírná szusszal, mehet gyorslifttel is, így ő sem marad le a környék legszebb kilátójáról.

A Mirabell-kastély kertjében csodálatos rózsákat ültettek.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger




A Mirabell-kastély és a hozzá tartozó kert is a legfontosabb látnivalók közé sorolandó. Az épületet Wolf Dietrich érsek építtette 1606-ban szeretője, Salome Alt számára, aki 15 gyermekkel ajándékozta meg a férfit. A kertben még egy szobor is található, amelyet a nőről mintáztak. A kastély manapság a salzburgi polgármester és a városi közigazgatás székhelyéül szolgál, sokan itt tartják az esküvőjüket.

A közlekedés és az időjárás Salzburgban

Budapestről körülbelül ötórás a vonatút Salzburgba, de jó társasággal hamar el lehet ütni ezt az időt. A városban sűrűn járnak a buszok, egyszerű a tömegközlekedés, van Salzburg Card is, amellyel a múzeumok ingyenesen látogathatóak, illetve ezzel olcsóbban meg lehet venni a koncertjegyeket és más kulturális programok belépőit. A 5-Schätze-Ticket megvételével Salzburg öt kincsét fedezhetik fel a turisták. A jegy érvényes a FestungsBahn siklóra, ami a Hohensalzburg középkori erődítményhez visz fel, a Schafberg hegyre szállító fogaskerekű vasútra, a MönchsbergAufzug felvonóra, ami a csodás panorámájú Mönchsbergre juttat fel, emellett lehet vele utazni hajóval a Wolfgangsee-n, illetve a WasserSpiegel Múzeumba is belépésre jogosít fel.

Könnyen fel lehet fedezni a várost biciklivel.
Fotó: Salzburg Tourismus / Bryan Reinhart




Gyalog is könnyedén bejárható a város, így aki a hosszas séták rajongója, itt biztosan nem unatkozik.

A helybéliek közül sokan utaznak biciklivel, a turisták is bátran bérelhetnek, ráadásul a kétkerekűvel könnyebben felfedezhetik Salzburg kirándulóhelyeit, illetve a város környékén elhelyezkedő négy nagy tavat, a Wallersee-t, a Mattsee-t, a Grabensee-t és az Obertrumersee-t.

Az időjárás változékony, sűrűn esik az eső, így ha az ember elutazik ide, mindenképp legyen nála ernyő vagy esőkabát. Hőérzetre kellemes még a nyári napokon is, így aki nem rajong a trópusi meleg időkért, ez a terület szimpatikus lehet a számára.

A muzsika hangját is itt forgatták

Évente körülbelül 300 ezren teszik le a voksukat Salzburg mellett, mert itt forgatták A muzsika hangja című alkotást, amely 1966-ban összesen öt Oscar-díjat zsebelt be. Számos jelenetet a Leopoldskron-kastélynál vettek fel. Az épületet még Leopold Anton Freiherr von Firmian salzburgi hercegérsek építtette meg 1736-ban családja számára. Az érsek mindennél jobban szeretett itt lenni, így a szívét a kastély kápolnájában temettette el.

A Leopoldskron kastély rövid sétára van a salzburgi óvárostól. Az épületegyüttes A muzsika hangja forgatási helyszíneként vált világhírűvé.
Fotó: Salzburg Tourismus / G.Breitegger




Salzburgtól nem messze fekvő Sankt Wolfgang városa is megér egy kirándulást

Ha már eljut az ember Salzburgba, bűn lenne kihagyni a környező helyeket. A várostól 36 kilométeres autóútra eső Wolfgangsee Salzkammergut egyik legnépszerűbb üdülőtava, a környéken lehetőség van futásra, úszásra, csónakázásra, vízisízésre. Az északi partján található Sankt Wolfgang városkája is, ahova én is eljutottam a többnapos út során.

Sankt Wolfgang a Wolfgangsee északi partján található.
Fotó: WTG




A kisvárosban lévő séta szintén kellemes kikapcsolódást nyújthat az embernek, a helyi gasztronómia is kifogástalan, kár lenne ott kihagyni az almás rétest, de ott található a See Destillerie szeszfőzde, ahol többszörösen díjnyertes gint, rumot és whiskey-t készítenek.

Sankt Wolfgang azért népszerű sokak szemében, mert innét indul Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekű vonata, a SchafbergBahn. Körülbelül 40 perc alatt szállítja az utasokat fel az 1780 méter magas Schafberg hegy csúcsára, ahonnét szintén impozáns panoráma tárul az ember elé. Érdemesebb kicsit melegebben öltözni, ugyanis a magasban hűvösebb az idő. Igaz, amikor mi jutottunk fel a csúcsra, voltak edzettebb túrázók, akik egy szál pólóban és rövidnadrágban sétáltak a környéken.

10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol

Röviden összegezve: Salzburg és környéke kihagyhatatlan célpont azok számára, akik friss, hegyi levegőre és nyugalomra vágynak, hogy elmeneküljenek egy a zajos világtól és a hétköznapi problémáktól, emellett igényt tartanak a laza, városi pezsgésre, és nyitottak a kulturális feltöltődésre.

Mi az a tíz dolog, amit ne hagyj ki, ha Salzburgba utazol?

Salzburg Park



A Wolfgangsee és környéke lenyűgöző látványt nyújt a turistáknak, a sétahajókázást kár lenne kihagyni.



A Mirabell-kastély kertjében akár órákat eltölthet az ember.



Salzburg központjában található Mozart szülőháza, még egy múzeumot is kialakítottak benne, a legendás zeneszerzőért rajongóknak kötelező célpont.



Hohensalzburg várából, amely Közép-Európa legnagyobb teljes egészében fennmaradt erődje, festői a kilátás.



A Salzburgtól nem messze fekvő Schafberg hegy tökéletes túrázásra, nem mellesleg innen is impozáns a kilátás. A SchafbergBahn fogaskerekű vasúttal könnyedén fel lehet jutni ide.



A hellbrunni kastélyt még a gyerekek is imádni fogják, ugyanis vízi játékok találhatóak a kertjében. A kastély mellett még egy állatkert is van.



A muzsika hangja musical rajongóinak mindenképp ajánljuk, hogy keressék fel a filmben látható pavilont. A hellbrunni kastélytól nem messze található.



A Hangar-7-ben a Red Bull cégtulajdonosa, Dietrich Mateschitz különleges gyűjteménye tekinthető meg ingyen. Vannak ott repülők, helikopterek és versenyautók. Még külön étterme is van, ahol ínycsiklandó ételeket és italokat fogyaszthat el az ember.











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: kirándulóhelyeit, meglátogathatják, mönchsbergaufzug, világörökségének, látványosságokon, koncertjegyeket, megtiszteltetés, tömegközlekedés, bakancslistádra, magyarországtól, kihagyhatatlan, kikapcsolódást, rövidnadrágban, leglenyűgözőbb, cégtulajdonosa, vízminőségéről, kristálytiszta, hidrotechnikai, elmeneküljenek, épületegyüttes, turistatömegek, fogyaszthatják, sétahajókázást, salzburgerland, felfedezhettem, makartplatzon, erődítményhez, helyszíneként, wasserspiegel, getreidegasse, legnépszerűbb, hohensalzburg, obertrumersee, zeneszerzőért, cukrászdáiban, finomságokhoz, világ telis-tele, turistatömegek által, nyílt tengeri, oázis köré, magyarok könnyebben, ország bármely, sajátos bája, turistáknak nemcsak, ország egyik, várost csodálatos, mesébe illő, ember lelkét, salzburgi dómot, város lakosságát, történelmi központja, munkálatok végéhez, GYÖNYÖRŰ HELY, AMIRŐL AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, Francia Polinéziának, Ausztria Európa, SalzburgerLand Tourismusnak, Salzburg Ausztria, Vincenzo Scamozzi, Santini Solari, Salzburg Tourismus, Wolfgang Amadeus Mozart, Paul Fürst, Csak Fürst, Markus Sittikus, Santino Solari, Wolf Dietrich, Salome Alt, Salzburg Card, WasserSpiegel Múzeumba, Bryan Reinhart, Leopold Anton Freiherr, Sankt Wolfgang, Wolfgangsee Salzkammergut, Salzburg Park, Dietrich Mateschitz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Soha ne kedvezz...  Sose bánj semmit  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Lóhere  A boldog családok mind hasonló...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Png csokor  Erdőn  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Elköszönt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png lepke  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Fekete-erdő desszert  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy hatékony szolga  Kaffka_Margit  Png virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sose bánj semmit  képre írva  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  A jó emberek mindig szépek mar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Julian Brass gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Gonosz démon-álarc  Julian Brass gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png kutya  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A sors  A sors  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Szívem  Esti kép  Szívem  Adakozás  A sors  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
világ telis-tele, turistatömegek által, nyílt tengeri, oázis köré, magyarok könnyebben, ország bármely, sajátos bája, turistáknak nemcsak, ország egyik, várost csodálatos, mesébe illő, ember lelkét, salzburgi dómot, város lakosságát, történelmi központja, munkálatok végéhez, város jelképévé, ország legrégebbi, kirándulás után, korsó sörre, világ egyik, első sörfőzdék, 1492-ben alapított, napvilágot 1756-ban, legendás zeneszerző, fiatalon elhunyt, eredeti recept, csokoládé Paul, édességével 1905-ben, párizsi nemzetközi, kézzel készített, darab közel, alkalommal kivételt, hellbrunni kastély, nyári melegben, vízköpőkből távozó, vízellátás régi, legmagasabb pontja, környék legszebb, hozzá tartozó, legfontosabb látnivalók, épületet Wolf, nőről mintáztak, kastély manapság, salzburgi polgármester, városi közigazgatás, időjárás Salzburgban, vonatút Salzburgba, városban sűrűn, múzeumok ingyenesen, 5-Schätze-Ticket megvételével, jegy érvényes, csodás panorámájú, várost biciklivel, hosszas séták, helybéliek közül, kétkerekűvel könnyebben, város környékén, időjárás változékony, ember elutazik, nyári napokon, trópusi meleg, terület szimpatikus, muzsika hangját, voksukat Salzburg, muzsika hangja, érsek mindennél, kastély kápolnájában, salzburgi óvárostól, ember Salzburgba, környező helyeket, környéken lehetőség, északi partján, kisvárosban lévő, helyi gasztronómia, almás rétest, 1780 méter, magasban hűvösebb, szál pólóban, hétköznapi problémáktól, kulturális feltöltődésre, legendás zeneszerzőért, hellbrunni kastélyt, kastély mellett, filmben látható, hellbrunni kastélytól, kirándulóhelyeit, meglátogathatják, mönchsbergaufzug, világörökségének, látványosságokon, koncertjegyeket, megtiszteltetés, tömegközlekedés, bakancslistádra, magyarországtól, kihagyhatatlan, kikapcsolódást, rövidnadrágban, leglenyűgözőbb, cégtulajdonosa, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3139
  • e Hét: 22958
  • e Hónap: 62779
  • e Év: 240654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.